IGO News in januari

Via deze eerste newsletter van het jaar 2017 wenst het Instituut voor Gerechtelijke Opleiding (IGO) u op de hoogte te brengen van de opleidingen die gepland zijn tot de zomer. Zo kunt u meteen uw agenda optimaal organiseren in functie van de sessies waaraan u wenst deel te nemen. Onderstaande lijst is slechts een selectie van een aantal markante projecten. De volledige lijst van alle acties die kunnen bijdragen tot de ontwikkeling van uw professionele competenties is beschikbaar via de rubriek 'Opleidingen'. 

 

1. Opleiding ‘Centraal Register Solvabiliteit’

2. Opleiding ‘Beheersovereenkomsten en beheersplannen’

3. Congres: Beter management van Justitie: ook beter voor de burger?

4. Buitenlandse stages voor magistraten, griffiers en secretarissen

5. Mobiele PC-klas

6. Herfstseminarie gerechtelijke stagiairs

7. Digitale bibliotheek

8. Juridisch Frans & Engels voor internationale samenwerking in burgerlijke zaken

9. E-Learning-cursus over de rechterlijke organisatie

 

1. Opleiding ‘Centraal Register Solvabiliteit’

Het IGO organiseert in de loop van de maanden januari tot maart 2017 diverse opleidingen over de applicatie ‘Centraal Register Solvabiliteit’ voor magistraten, griffiers en rechters-commissarissen. Deze opleidingen zullen zoveel als mogelijk op een gedecentraliseerde basis doorgaan in de diverse afdelingen van de rechtbanken van koophandel van het land. Meer nieuws hierover volgt in de eerstkomende dagen, via de voorzitters en de hoofdgriffiers van de rechtbanken van koophandel. 

 

2. Opleiding ‘Beheersovereenkomsten en beheersplannen’

In een beperkt aantal sessies van de opleiding ‘Beheersovereenkomsten en beheersplannen’ zijn nog een aantal plaatsen beschikbaar. Na de eerste pilootsessies van november en december 2016 werd de opleiding inhoudelijk lichtjes aangepast ten einde nog beter tegemoet te komen aan de noden van de leidinggevenden van de rechterlijke organisatie en werd de doelgroep verruimd naar kandidaat korpschefs en leidinggevende medewerkers van de directiecomités. Interesse? Raadpleeg dan hier het programma: 

 

3. Congres: Beter management van Justitie: ook beter voor de burger?

In 2018 krijgen de hoven en rechtbanken het autonoom beheer over hun middelen. Dat zal gebeuren op basis van beheersovereenkomsten die ze zullen afsluiten met de minister van Justitie. Het autonoom beheer moet justitie efficiënter en performanter maken. Maar hoe zullen de schaarse middelen verdeeld worden onder de rechtbanken? Wordt het een verhaal van winnaars en verliezers? Wat met de digitalisering: dreigt de rechterlijke macht daarin niet achterop te raken, nu de juridische beroepen een versnelling hoger schakelen? En vooral: wordt de burger hier echt beter van? Op deze en andere vragen over management van justitie zoeken we een antwoord tijdens dit congres waarvan het IGO de inschrijvingskosten ten laste neemt. 

Geïnteresseerd? Dit unieke congres vindt plaats op vrijdag 10 februari 2017 (9u-17u) in het Congres- en Erfgoedcentrum Lamot in Mechelen. Meer informatie over het congresprogramma en inschrijvingen vindt u terug via www.klu.be/oprednb of  www.oprechtmechelen.be.

 

4. Buitenlandse stages voor magistraten, griffiers en secretarissen

Net zoals de voorbije jaren verleent het IGO met de financiële steun van de Koning Boudewijnstichting (KBS) beurzen aan magistraten alsook aan griffiers en secretarissen die in 2017 een stage willen doen in het buitenland. Inschrijvingen zijn nog mogelijk t.e.m. 15 februari 2017. Het kandidaatsdossier vindt u hier.

 

5. Mobiele PC-klas

Het IGO heeft recent zijn mobiele PC-klas gelanceerd. Via dit project wil het IGO gedecentraliseerde informatica-opleidingen (vooralsnog beperkt tot Word en Excel) aanbieden aan de personeelsleden van de rechterlijke orde. Na een eerste reeks sessies te Luik staat de Mobiele PC-klas momenteel ter beschikking. Wenst u als korpschef deze faciliteiten in te schakelen in uw eigen arrondissement? Neem dan contact op met ons op. 

 

6. Herfstseminarie gerechtelijke stagiairs

De data van het herfstseminarie liggen reeds vast: dit gaat door van zondagavond 8 t.e.m. vrijdag 13 oktober 2017. Meer nieuws over het programma en de locatie volgt later. 

 

7. Digitale bibliotheek

Momenteel zijn we eveneens bezig met de uitwerking van een digitale bibliotheek. Via dit platform willen we de documentatie van onze opleidingen ter beschikking stellen van medewerkers die de opleiding niet konden bijwonen.

 

8. Juridisch Frans & Engels voor internationale samenwerking in burgerlijke zaken

Vier jaar geleden ontwikkelde het Europees Netwerk voor Justitiële Opleiding (EJTN) een e-learning pakket Juridisch Frans en Engels in strafzaken. Inmiddels is ook een handboek Juridisch Frans & Engels voor internationale samenwerking in burgerlijke zaken beschikbaar dat u hier kunt raadplegen:

 

9. E-Learning-cursus over de rechterlijke organisatie

Ten slotte willen we nog even de ‘e-Learning’-opleiding over de rechterlijke organisatie belichten. Aan de hand van acht modules leren de deelnemers stap voor stap de werking en structuren van justitie kennen. De online cursus richt zich in eerste instantie tot de nieuwe justitiemedewerkers en is beschikbaar in drie talen (Nederlands, Frans en Engels). De digitale opleiding vormt een uitstekende aanvulling op reeds bestaande klassikale opleidingen. Ga naar de cursus.