Management lunch voor korpschefs met Karl-Heinz Lambertz (20/6)

Op dinsdag 20 juni 2017 zal de heer Karl-Heinz Lambertz in het kader van de Management lunch van het Instituut voor Gerechtelijke Opleiding een uiteenzetting geven over ‘Het beheer van een gefedereerde entiteit’. Een topic dat, gezien de nakende autonomie van de magistratuur, steeds belangrijker wordt.

 

Het beheer van een gefedereerde entiteit

Het politieke en administratieve beheer van de kleine gefedereerde entiteiten gaat gepaard met specifieke uitdagingen en vergt een eigen aanpak. Wil men doeltreffend  zijn, dan dient men bij het beheer zoveel als mogelijk de vele voordelen van de nabijheid te benutten en de nadelen op te vangen ten gevolge van een gebrek aan schaalvoordelen. De invoering van korte ketens en netwerken voor samenwerking vormen daarbij twee belangrijke succesfactoren. Tijdens de uiteenzetting zullen de basisprincipes van een dergelijk beheer voorgesteld worden. Dit zal onder meer geïllustreerd worden aan de hand van het Duitse taalgebied dat de territoriale bevoegdheid van de Duitstalige gemeenschap en  van de rechtbank van Eupen afbakent.

 

Uw gastspreker: Karl-Heinz Lambertz

Karl-Heinz Lambertz heeft rechten gestudeerd in België en Duitsland. Vanaf 1990 was hij minister in de Duitstalige Gemeenschapsregering en van 1999 tot 2014 minister-president. Nadien was de heer Lambertz t.e.m. september 2016 parlementsvoorzitter en momenteel vertegenwoordigt hij de Duitstalige gemeenschap in de Belgische Senaat. De afgelopen 25 jaar is hij een gerenommeerd expert geworden inzake grensoverschrijdende samenwerking, een materie die van doorslaggevend belang is voor de kleinste Belgische entiteit, en dit zowel op bilateraal vlak als in het kader van de ‘Euregio Maas-Rijn’ en Saarlorlux-regio. Op Europees niveau is de heer Karl-Heinz Lambertz sinds 2001 lid van het Comité van de Regio’s en sinds februari 2015 eerste vicevoorzitter. Sinds 2000 is hij eveneens lid van het Congres van Lokale en Regionale Overheden van de Raad van Europa en sinds oktober 2016 is hij er vicevoorzitter. In 2010 werd hij verkozen als voorzitter van de Werkgemeenschap van Europese grensgebieden (WVEG).

 

Praktische info

  • Spreker: Karl-Heinz Lambertz
  • Datum: dinsdag 20 juni 2017
  • Locatie: IGO, Louizalaan 54, 1050 Brussel
  • Doelgroep: korpschefs
  • Taal: Frans (er is geen simultaanvertaling voorzien)

 

Interesse?

Schrijf u dan ten laatste in op vrijdag 16 juni 2017. Wees snel want het aantal plaatsen is beperkt. 

Raadpleeg het gedetailleerde programma en schrijf u in via het digitale inschrijvingsformulier.