Failliet of toch nog niet? Internationaal seminarie leert deelnemers efficiënt omgaan met grensoverschrijdende insolventieprocedures

Jaarlijks krijgen in de Europese Unie (EU) zo’n 50.000 ondernemingen te maken met grensoverschrijdende procedures ten gevolge van faillissementen, wat een invloed heeft op de goede werking van de interne markt. Daarbij komt nog dat de economische crisis wild om zich heen blijft slaan waardoor het aantal ondernemingen dat in de touwen hangt verder aandikt. Om de magistraten essentiële kennis bij te brengen over de Europese en internationale regels inzake insolventieprocedures heeft het Instituut voor Gerechtelijke Opleiding (IGO) van 21 t.e.m. 24 oktober 2014 een internationaal seminarie georganiseerd in Durbuy.

 

Image
Failliet of toch nog niet? Internationaal seminarie leert deelnemers efficiënt omgaan met grensoverschrijdende insolventieprocedures_Instituut voor Gerechtelijke Opleiding
Body (part 2)

 

Jaarlijks hebben 50.000 faillissementen een grensoverschrijdend karakter

De implementatie van de Europese interne markt heeft geleid tot een vrij verkeer van mensen, goederen, diensten en kapitaal. Enerzijds biedt dit bedrijven de mogelijkheid om hun activiteiten over de nationale grenzen heen te ontplooien. Anderzijds beperken de effecten van deze bedrijfsactiviteiten zich niet langer tot de nationale landsgrenzen; ze hebben ook een impact op andere lidstaten. Dit blijkt onder meer uit de 50.000 faillissementen met grensoverschrijdende gevolgen die jaarlijks plaatsvinden. 

Het is volgens de Europese Commissie dan ook van groot belang dat grensoverschrijdende insolventieprocedures efficiënt en effectief werken zodat bedrijven die op Europees vlak actief zijn het vertrouwen in elkaar blijven behouden en financiële problemen het hoofd kunnen bieden.

Daarom heeft de Commissie, tien jaar na de inwerkingtreding van de insolventieverordening, een voorstel ingediend om deze procedure te herzien en te moderniseren.

 

Magistraten en andere actoren betrokken bij grensoverschrijdende insolventie dichter bij elkaar brengen 

Opdat de Europese magistraten bij de les blijven over de Europese en internationale wetgeving alsook om er voor te zorgen dat ze efficiënt en effectief omgaan met insolventieprocedures heeft het Instituut voor Gerechtelijke Opleiding (IGO), met de steun van de Europese Unie en andere Europese partnerinstellingen, een driedaags internationaal seminarie gehouden in Durbuy onder de titel “Cooperation between members of the judiciary and other actors dealing with cross-border insolvency proceedings”. Daarbij werden de 101 deelnemers uit 17 verschillende landen begeleid door een brede mix van experten met verschillende achtergronden waaronder een academicus uit het Verenigd Koninkrijk, een medewerker van de Europese Commissie en een rechter van de US falingsrechtbank voor het oostelijk district van New York, maar ook beroepsmagistraten en curatoren.

Tijdens het seminarie kregen de deelnemers een gevarieerd menu voorgeschoteld: naast een overzichtelijke weergave van het wettelijke kader op het Europees en internationaal niveau hebben de experten zich gebogen over de identificatie van de knelpunten en problemen. De concrete case studies en interactieve workshops gaven het seminarie een praktische toets en moesten de magistraten en andere actoren die betrokken zijn bij grensoverschrijdende insolventie dichter bij elkaar brengen.

 

Finaal seminarie in Parijs

Op 13, 14 en 15 januari 2015 organiseert het IGO een finaal seminarie in Parijs in samenwerking met drie Franse partnerinstellingen, namelijk de “Ecole Nationale de la Magistrature”, de “Justice Coopération Internationale” en de “Conseil national des administrateurs judiciaires et des mandataires judiciaires”. Tien Belgische deelnemers zullen hier via het IGO kunnen aan deelnemen.

Body (part 3)

 

Gerelateerde opleidingen aangeboden door het IGO

 

Lees ook