Na de eerste editie in 2012 was het weer zover, op donderdag 15 mei 2014 organiseerde het Instituut voor Gerechtelijke Opleiding (IGO) zijn Forum 2014 ‘Sharing best practices’ in zijn lokalen in Brussel. Verschillende justitiemedewerkers kwamen er hun projecten voorstellen die justitie daadkrachtiger en efficiënter willen maken.
Jaarlijks begeleidt en ondersteunt het IGO via zijn opleidingen tientallen vernieuwende en reeds op het terrein uitgewerkte projecten die de werking van justitie trachten te verbeteren door bijvoorbeeld de strijd met de gerechtelijke achterstand tegen te gaan of de communicatiekloof met de burger te dichten.
Om er voor te zorgen dat de kennis en ervaring die binnen deze projecten zijn opgedaan niet binnen de vier muren van de rechtbank blijven hangen, maar ook verspreid worden onder de andere rechtbanken, organiseert het IGO het ‘Forum’. Aan het woord komen een aantal magistraten, griffiers en parketsecretarissen die concrete initiatieven hebben ontplooid, diverse competenties hebben versterkt of interessante denkpistes hebben gesuggereerd in het kader van de diverse managementopleidingen van het IGO.
Door kennisdeling tot stand te brengen, krijgen andere justitiemedewerkers tips, methodes en instrumenten aangereikt en krijgen ze te horen welke lessen er uit elk individueel project getrokken kunnen worden. Op deze manier blijven ze op de hoogte over elkaars veranderingsplannen en kan de verworven kennis zowel bottom-up als top-down binnen justitie doorstromen.
Sharing best practices
Onder het motto “Sharing best practices” werden dit jaar naast de groepssessies acht kleine en interactieve workshops georganiseerd, die varieerden van het verbeteren van de administratie, het optimaliseren van de interne communicatie tot het omgaan met weerstand tegen verandering.

“De wil en de ideeën om justitie te verbeteren zijn er, maar vaak ontbreekt het de justitiemedewerkers aan de juiste vaardigheden en begeleiding om hun idee om te zetten in een concreet resultaat.” zegt Edith Van den Broeck, directeur van het IGO. “Om te vermijden dat zij deze ideeën in de kast belanden, brengen wij hen via onze diverse managementopleidingen de nodige competenties bij opdat zij via projecten hun ideeën zelf kunnen uitwerken en tot een goed einde brengen. Zoals het spreekwoord zegt: al doende leert men.”
Daarnaast kregen medewerkers de kans om tijdens de lunch deel te nemen aan een speeddatingsessie, namelijk informele ‘uitwisselingen’ met meerdere experts die gedurende vijf minuten de vragen van de deelnemers beantwoordden, gaande van media, projectbeheer tot de hervorming van justitie.

Opleidingstrajecten van het IGO
Om verandering binnen justitie te ondersteunen, organiseert het IGO managementopleidingen op drie niveaus:
- een ‘klassieke’ managementopleiding (enkele sessies van een dag gebaseerd op thema’s zoals change management, planning en opvolging van activiteiten, teamwork, onderhandelingstechnieken, enz.);
- een opleidingstraject voor de onlangs benoemde korpschefs
- een opleiding ‘Coaching in projectmanagement ’ die erop is gericht om de uitvoering van lokale projecten te ondersteunen via tussenkomst van een coach. Kenmerkend voor deze projecten is het zelfbeheer. Het IGO komt zelf niet tussen bij de projecten. De deelnemers dienen zelf de handen uit de mouwen te steken. Hierbij krijgen ze ondersteuning van een coach.
Meer info
- Bekijk het dagprogramma: Forum 2014: Sharing best practices
Lees ook
- Management lunch: Saskia Van Uffelen geeft 5 tips mee over de generatiemix
