Oktober staat bij het Instituut voor Gerechtelijke Opleiding (IGO) in het teken van het herfstseminarie. Voor deze 21e editie trok het IGO samen met 136 gerechtelijke stagiairs richting Spa waar 100 sprekers het beste van zichzelf gaven. Aan de hand van een 360 gradenoverzicht van het ambt van de magistraat deelden zij er hun kennis, methoden en terreinervaring met de aanwezige stagiairs. Een verrijking voor de deelnemers net als voor de sprekers, zo bleek.
Het herfstseminarie is een uniek concept binnen de opleidingen van het IGO. Het is de enige opleiding van het jaar waaraan zowel de eerste-, tweede- als derdejaars stagiairs van de twee taalrollen op hetzelfde moment deelnemen. Dit biedt de eerstejaars de gelegenheid om verrijkende contacten aan te knopen met de anciens. Dit unieke concept maakt het herfstseminarie tijdloos: het is een vast concept met sterke fundamenten, waar ook tijdens de 21e editie nauwelijks aan gesleuteld werd.
Magistraat zijn houdt meer in dan enkel de wet kennen
De stagiairs kregen van zondag 4 t.e.m. vrijdag 9 oktober 2015 een zicht op wat het beroep van magistraat precies inhoudt. Voor de eerstejaars stagiairs was het herfstseminarie een allereerste kennismaking. Want het herfstseminarie is het allereerste moment waarop zij voor het eerst opleiding volgen bij het IGO en in contact komen met hun collega’s.
Het seminarie is ook een belangrijk startpunt voor hen. De stagiairs zijn wel sterk vertrouwd met de wetgeving, maar magistraat zijn, vereist veel meer dan enkel kennis van de wet. Door de gevarieerde facetten van het ambt van magistraat de revue te laten passeren, krijgen zij in één week tijd een 360 graden beeld van wat magistraat zijn precies inhoudt: het politieparket, de wachtdiensten, het opsporingsbeleid… de thema’s komen allemaal aan bod.
Voor de tweede- en derdejaars stagiairs, die reeds vertrouwd zijn met het concept van het herfstseminarie, waren de opleidingen voornamelijk een verdieping.
Om de verschillende facetten van het ambt van magistraat aan bod te laten komen doet het IGO een beroep op de magistraten uit het terrein, die doorheen de jaren oude rotten geworden zijn in hun vak. Zij delen met veel passie hun kennis met de stagiairs. Toch blijft het herfstseminarie ook voor hen heel verrijkend en confronterend moment, zoals een van de coaches aangaf:
“Ik ben en ik blijf overtuigd van het nut van dit seminarie. Het biedt gerechtelijke stagiairs de kans om op korte termijn de crème van de magistratuur te ontmoeten die zowel boeiend is als boeit, gemotiveerd is als motiveert, maar ook om een netwerk van contacten en zelfs vrienden op te bouwen. De kwaliteit van de stagiairs heeft me verrast. Zij zijn het die ontegenzeglijk de ruggengraat vormen van de opkomende magistratuur, die het imago van justitie zullen doen opkrikken. Ik geloof bovendien dat hun voorbeeld zal overwaaien naar de bestaande magistraten, die soms vergeten hoeveel geluk zij hebben.”
Du Four neemt afscheid als ‘stagecoach’
Deze 21e editie stond verder in het teken van het afscheid van ‘stagecoach’ Christian Du Four, die zijn medewerking leverde aan niet minder dan 12 edities van het herfstseminarie (2004-2015). Daarnaast werkte hij mee aan diverse andere opleidingen bestemd voor de stagiairs en de magistraten. Mevrouw Van den Broeck, directeur van het IGO, was de heer Du Four dan ook ontzettend dankbaar voor de begeleiding die hij geboden heeft aan de huidige generatie magistraten, maar ook voor de bijdrage die hij geleverd heeft aan de generaties die nog in de pijplijn zitten.
Europese en internationale uitwisseling
Naast deze eerste kennismaking zullen de stagiairs ook kunnen deelnemen aan Europese uitwisselingsprogramma’s. In dit opzicht vormen de programma’s ‘AIAKOS’ en ‘THEMIS’ ware opportuniteiten om praktische kennis en ervaringen uit te wisselen met stagiairs uit andere Europese landen.