AIAKOS: Nieuw Europees uitwisselingsprogramma op het IGO

Met 28 Europese deelnemers zijn ze op het Instituut voor Gerechtelijke Opleiding (IGO) om de eerste sessie in te huldigen van het pilootproject AIAKOS, het nieuwe Europese uitwisselingsprogramma voor gerechtelijke stagiairs en jonge rechters. Dit programma biedt deelnemers de kans om juridische ervaring op te doen in andere lidstaten van de Europese Unie zodat zij meer voeling krijgen met de rechtsstelsels ter plaatse. 

Image
Body (part 2)

De nood aan dergelijke uitwisselingen is nochtans hoog zo blijkt uit onderzoek van het Europees Parlement (2011). Drie kwart van de rechters en parketmagistraten (74%) geeft immers aan dat steeds meer rechtszaken een grensoverschrijdend karakter hebben, wat op zich steeds meer inzicht vergt in de structuur, de werking en de regels van andere rechtsstelsels.

Maar in realiteit heeft 1 op de 2 ondervraagden (51%) nog nooit deelgenomen aan een opleiding in EU-recht, laat staan in het recht van een andere lidstaat. Bovendien geeft een kwart van de magistraten (24%) aan nog nooit te hebben deelgenomen aan een opleiding EU-recht omdat die simpelweg niet voorhanden is.

Rechtsstelsels dichter bij elkaar brengen
Om deze vraag te beantwoorden, besloot het IGO in het kader van het Europees netwerk voor Justitiële Training (EJTN) om in 2013 mee te werken aan een pilootproject waarbij een 25-tal toekomstige rechters uit 11 EU-landen betrokken zijn.

“Via de uitwisseling willen we de verschillende Europese rechtsstelsels dichter bij elkaar brengen en beter laten samenwerken.” Zo licht Edith Van den Broeck, directeur van het IGO, toe. “Uitwisseling biedt immers talloze voordelen; door mee te lopen bij andere Europese rechtssystemen, leren de Belgische stagiairs niet enkel samen te werken met hun Europese partners, maar doen ze bovendien kennis op van het Europees recht, Europese talen en de buitenlandse rechtssystemen. Het wederzijds opgebouwde vertrouwen in en het begrip van elkaar rechtssystemen komt zowel het Belgische als het Europese rechtssysteem ten goede.”

Image 2
Body (part 3)

Uitwisselingsprogramma van twee weken
De eerste editie van dit pilootproject vindt plaats van 25 tot 29 november in de lokalen van het IGO. In totaal nemen 13 Belgen, 7 Italianen, 3 Finnen, 3 Roemen, 1 Duitser en 1 Nederlander deel.

Tijdens deze week kunnen zij participeren in workshops, zittingen bijwonen alsook magistratenscholen, rechtbanken en Europese instellingen bezoeken. 
De Belgische stagiairs zullen na de week in eigen land in 2014 één week in het buitenland stage lopen.

38 Belgische stagiairs in 2014
Vanaf 2014 gaat AIAKOS als project van start. Een groep van 38 Belgische stagiairs zal dan kunnen deelnemen aan dit uitwisselingsprogramma. Gezien het wederkerigheidprincipe toegepast wordt, betekent dit dat België ook 38 buitenlandse stagiairs zal opvangen.

2020: 1 op 2 juridische beroepsbeoefenaars naar het buitenland
De Europese Commissie wil tegen 2020 de helft van alle juridische beoefenaars laten deelnemen aan opleidingen in EU-recht. Een ambitieus plan waar het IGO alvast positief tegenover staat, want op termijn zullen alle Belgische stagiairs verplicht deelnemen aan dergelijke uitwisseling.