IGO-BTC: een praktische en professionele opleiding voor Burundese magistraten

De 66 magistraten die slaagden voor het eerste wervingsexamen van de Burundese magistratuur zijn sinds begin november 2014 aan hun basisopleiding begonnen. Die opleiding staat onder toezicht van het Centrum voor beroepsopleiding van Justitie (CFPJ) en geniet technische en pedagogische ondersteuning van het Belgisch ontwikkelingsagentschap.
 
De jonge magistraten zijn opgedeeld in drie groepen. Ze kunnen steeds aankloppen bij een aantal gevestigde magistraten met wie ze ervaringen kunnen uitwisselen (vijf gevestigde magistraten per module).
 
Eind januari hebben we twee lesgevers en twee magistraten in opleiding gevraagd naar hun bevindingen. Alle vier onderstrepen ze het belang van de opleiding om de werking van de magistratuur professioneler te maken, om de kwaliteit van de dienstverlening aan te bevolking te verbeteren, om de prestaties van de magistraten te verhogen en om de deontologie te doen naleven zodat de rechtspraak neutraal en onpartijdig verloopt.
 
De opleidingsmodules zijn uitgewerkt door lesgevers die worden begeleid door het CFPJ. Dat wordt op zijn beurt ondersteund door BTC en door het Instituut voor Gerechtelijke Opleiding - Directoraat-Generaal Penitentiaire Inrichtingen van de Belgische FOD Justitie. De modules zijn toegespitst op de beroepspraktijk. Op die manier verwerven de cursisten nieuwe competenties bovenop de theoretische vorming die ze eerder genoten.

Lees meer op de website van het Belgisch Ontwikkelingsagentschap (BTC)